Kedvezményezett neve: Bábolna Brojler Kft.
Pályázati felhívás: Állattartó telepek fejlesztésének támogatása, VP2-4.1.1.-20
Projekt címe: A Bábolna Brojler Kft. kapacitásbővítési fejlesztései

Projekt azonosító száma: 3193840123
Szerződött támogatás összege: 2.295.676.290.- Ft
Támogatás mértéke: 50 %

Projekt befejezési dátuma: 2023.06.12.

Projekt tartalmának rövid bemutatása: A komplex beruházás keretében 4 telephelyen valósítottunk meg fejlesztéseket, melyek egyrészt a baromfitenyésztés technológiai színvonalát és feltételeit javítják, másrészt a keltetői tevékenység minőségét és hatékonyságát fejlesztik. A beruházás 4 mérföldkő alatt került kivitelezésre.

Bábolnai keltetőnél korszerűsítést, bővítést, illetve tojásválogató gépsor beszerzést valósítottunk meg. Üzemünk 691,16 m2 alapterületen kibővítésre került egy acélvázas, szendvicspaneles, épületrésszel, mely helyet ad a szociális blokknak és tálcázó helyiségnek. Utóbbiban elhelyezésre került egy Prinzen keltetői gépsor és az azt kiszolgáló kompresszor. Az új gépsor a beérkező keltetői tojások válogatásának, mérésének, jelölésének, tálcára rakásának feladatát látja el. Az üzemben világításkorszerűsítés is történt új energiahatékony LED égőkre, valamint kialakításra került egy napelemes térvilágítás 15 W LED világítótesttel, továbbá vásároltunk egy Interpump TSX13/180 magasnyomású mosót.

Tárkányi telephelyen egy új szülőpár nevelő istálló épült, mely 1092,83 m2 területű, fémszerkezetes, szendvicspanel burkolatú, függesztett tányéros etetőberendezéssel, spirálos takarmányszállítással, Superflow szelepes itatókkal, gyógyszeradagolóval, automata légtechnikával hőlégfúvókkal, LED lámpákkal készült, a szülőpár nevelés eredményesebb ellátása érdekében. A telepi munkák elvégzéséhez vásároltunk egy GEHL R165 rakodót, az üzembiztonság miatt egy FG WILSON P110 kültéri aggregátort, valamint kialakításra került egy kerítés, mely vagyonbiztonsági célokat szolgál, valamint egy napelemes térvilágítás 15 W LED világítótesttel.

Nagysimonyi telephelyen összesen 2675,79 m2 területen egy 3 hajós istálló készült, különböző, Voliere és Kovobel típusú tartástérrel, valamint egy tojásválogató helységgel. A komplett tartástechnológia kiépítés mellett, a megtermelt tojások egy Lubing tojásgyűjtő és szállító szalagon jutnak a tojásválogatóba, ahol egy Farmpacker SFP tálcázó és csomagoló gép került elhelyezésre, valamint kialakításra került egy 118,4 kWp teljesítményű napelemes kiserőmű.

Kerékteleki telephelyen egy új brojler szülőpár nevelő telepet valósítottunk meg, 6 db, egyenként 1296 m2 tartásterű jérce istállóval, illetve 2 db kakas istállóval (1 db 1036,8 m2, 1 db 864 m2 tartástér) és a teljes infrastruktúra kiépítésével. A tartástechnológia tartalmazza a láncos etetőrendszert, szelepes itatóberendezést gyógyszeradagolóval, a szellőzéstechnikát hőlégfúvókkal, LED világítást, takarmánysilókat. Beszerzésre került egy FG WILSON P165 aggregátor, 1 db OL/ZDK 120 kéttengelyes pótkocsi,1 db GEHL R165 rakodógép, és egy napelemes térvilágítás 15 W LED világítótesttel.

A Bábolna Brojler Kft. 1997-ben, néhány Bábolna környéki telep megvásárlásával indította állattartó tevékenységét, fő profilja a kezdetek óta a hústípusú baromfi tenyésztése. Az elmúlt közel 30 évben a versenyképesség érdekében folytatott folyamatos bővítéseknek és fejlesztéseknek köszönhetően, napjainkban meghatározó szerepet töltünk be a baromfitenyésztéssel foglalkozó vállalkozások között, egyúttal az egyik legnagyobb tradíciókkal rendelkező húshibrid szülőpár tartó vállalkozás vagyunk az országban. A baromfi piac számára e beruházás nagyságrendje jelentős, hiszen a brojler naposcsibe és a tenyésztojás iránti kereslet folyamatosan nő, amit végső soron a csirkehús iránti szintén növekvő fogyasztói szokások generálnak. Megfelelő és tapasztalt szakember gárdával valósult meg a projekt, melynek elemei költséghatékonysági szempontok alapján és vállalati céljainkkal összhangban kerültek meghatározásra.